MENU

TEMPAT- TEMPAT MENARIK

Pantai Balok

Pantai Balok

Antara pantai yang mempunyai tarikan tersendiri ialah Pantai Balok yang terletak kira-kira 15 kilometer ke utara Kuantan. Di pantai ini terdapat sebuah pusat rekreasi yang menyediakan kemudahan berkhemah kepada orang ramai dan amat sesuai untuk kegiatan luar sama ada untuk persatuan beruniform sekolah-sekolah mahupun keluarga. Kesesuaiannya dengan pelbagai kegiatan rekreasi juga menyebabkan pantai ini sering menjadi pilihan kepada banyak pihak di Kuantan untuk aktiviti hari keluarga. Bagi penduduk tempatan di sini, pantai Balok merupakan destinasi yang ideal untuk bersantai pada hujung minggu kerana keadaan pantai yang nyaman dan redup serta diteduhi pohon-pohon ru.

Pantai ini juga sering dijadikan tempat rekreasi pada waktu petang seperti berjoging kerana keadaan pantainya yang luas memanjang sambil ditiup bayu laut yang segar. Selain dari itu, kemudahan asas di kawasan ini juga lengkap seperti kemudahan bilik air, bilik persalinan serta tandas awam. Dalam pada itu, sekitar kawasan Balok juga terdapat banyak gerai-gerai makanan yang diusahakan oleh penduduk kampung dengan pelbagai hidangan menyelerakan seperti ikan bakar, keropok lekor dan masakan ala-Thai. Di sekitar Balok juga para pengunjung boleh mendapatkan ikan-ikan segar serta hasil tangkapan laut yang lain dari beberapa perkampungan nelayan berhampiran.

 

Pemandangan Bandar Kuantan

Saksikan pemandangan bandar Kuantan, gabungan terancang bangunan pencakar langit, penempatan perkampungan nelayan serta persekitaran yang tumbuh menghijau di sepanjang Sungai Kuantan.

Sertai perjalanan istimewa ke muara Sungai Kuantan sahaja setiap malam hari Jumaat dan Sabtu, rasakan kedinginan udara sambil melihat pemandangan indah dan berwarna­-warni bandar Kuantan.

 

Laluan Taman Bakau

Hutan Simpan Bakau seluas 339 hektar yang menghijau sepanjang Sungai Kuantan dipercayai telah wujud hampir 500 tahun dahulu. Kedudukannya strategik, di tengah-­tengah pusat bandar Kuantan menjadi daya tarikan kepada pelancong dalaman atau luaran untuk melihat keunikannya yang masih terpelihara.

Taman Bakau mempunyai dua laluan sejauh 250 meter dan 750 meter, bagi membolehkan anda menerokai keindahan semulajadi hutan ini tanpa perlu berpijak pada lumpur. Hayati pemandangan sepanjang laluan anda, panjatlah menara setinggi 40 meter untuk melihat keseluruhan pemandangan hutan simpan ini. Ketahuilah pelbagai spesis haiwan dan tumbuhan serta keunikan akar pokok-pokok bakau.